Γιάννης Μαυρής | mavris.gr

Η πολιτική αντιπαράθεση για τις Δημοσκοπήσεις στις Ευρωεκλογές και τις Βουλευτικές του 2009 (αφιέρωμα)

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009
Λέξεις - Κλειδιά :,,,,,,,,,,
Κατηγορίες : Άρθρα & Αναλύσεις" ,Δημοσκοπήσεις και Προπαγάνδα" ,Διαδίκτυο"

Ήδη ένα χρόνο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, ο κομματικός συσχετισμός είχε διαφοροποιηθεί. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές του 2004 και υπήρξε σε γενικές γραμμές σταθερό για μια πενταετία, συντελέσθηκε κατά τη διάρκεια του 2008.  Τον Οκτώβριο του 2008, περίπου ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στη ΔΕΘ (6-7/9/2008), το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε το προβάδισμα, σε δημοσκόπηση της Public Issue, για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια (τις εκλογές του 2000) και μάλιστα με σημαντική διαφορά (3,5%). Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε σε αυτή την εντυπωσιακή ανατροπή υπήρξε η «υπόθεση του Βατοπεδίου». Τα γεγγονότα του Δεκεμβρίου 2008 αποδυνάμωσαν περαιτέρω την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά, ταυτόχρονα, ανέκοψαν και την άνοδο του Συνασπισμού, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ μια δεύτερη ευκαιρία.

Απρίλιος 2009

Τον Απρίλιο του 2009, το ΠΑΣΟΚ έσπασε το φράγμα του 40%, η διαφορά από τη ΝΔ – η γνωστή «ψαλίδα»- εκτοξεύθηκε στα ύψη και άρχισε, για πρώτη φορά, να γίνεται ορατός ο στόχος της αυτοδυναμίας. Η διαρκής άνοδος του ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε από την υπόθεση Παυλίδη, η οποία έφερε σε δεινή θέση την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής, που δημοσιοποίησε η Public Issue τον Απρίλιο του 2009, έδειχνε ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη αγγίξει το 41,5% και εκείνο της ΝΔ είχε περιοριστεί σε 34%. Η μεταξύ τους διαφορά εκτιμήθηκε σε 7,5%. Επρόκειτο δηλαδή για “πολύ μεγάλη διαφορά”!. Η εκτίμηση δικαιώθηκε πλήρως από το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, σχεδόν έξι μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, η Public Issue ήταν η μόνη μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, που κατάφερε να προβλέψει τόσο έγκαιρα, το εύρος της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και το ισχυρό ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Αναμενόμενα, το εκτιμώμενο μέγεθος της διαφοράς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εκείνη την περίοδο. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα Αυριανή επιτέθηκε την Κυριακή 12 Απριλίου 2009, με πρωτοσέλιδο, το οποίο είχε τον γραφικό τίτλο: «Μαϊμουδιά 7,5 μονάδων από τον Αλαφούζο!!!» και υπέρτιτλο: «Εκβιάζει τον Καραμανλή και αποδομεί την κυβέρνηση με στημένα γκάλοπ».

 Μετά τις Ευρωεκλογές του 2009 (7/6 2009)

Τα σημαντικότερα τεκμήρια της αντιπαράθεσης για τις δημοσκοπήσεις, που ξέσπασε μετά τις Ευρωεκλογές, παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά:

ΤΕΚΜΗΡΙΟ 1

Το άρθρο του Γιάννη Λούλη (10/6/2009), με τίτλο: “Το φιάσκο των δημοσκοπήσεων”

Η απαρχή της ανοίκειας πολιτικής επίθεσης στις δημοσκοπήσεις και τους “δημοσκόπους”. Και κυρίως η ατεκμηρίωτη υποστήριξη της θέσης, ότι δεν πρέπει να γίνονται “εκτιμήσεις” από τους δημοσκόπους [αλλά μάλλον αυτές να επαφίενται στους συμβούλους επικοινωνίας].

ΤΕΚΜΗΡΙΟ 2

Το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, με τίτλο: “Οι…συνωμότες!” (10/06/2009)

Το επίμαχο άρθρο διαστρεβλώνοντας σκοπίμως την πραγματικότητα, αναφέρεται και αυτό με απαξιωτικό τρόπο στην εκτίμηση βουλευτικής εκλογικής επιρροής Απριλίου 2009, του μηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue. Σύμφωνα με την εκτίμηση, η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ -αυτονόητα σε περίπτωση εθνικών εκλογών- θα ήταν τον Απρίλιο 7,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Οι Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τελικά, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, έξι μήνες αργότερα. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με 10,45%, δικαιώνοντας απολύτως την εαρινή εκτίμηση της εταιρείας και βεβαίως τη “μεγάλη διαφορά” που έδωσε.

ΤΕΚΜΗΡΙΟ 3

Ο Δημοσιογράφος–Δημοσκόπος. Η αναλυτική απάντηση της Public Issue στον Γιάννη Πρετεντέρη, από την ιστοσελίδα της εταιρείας (15/6/2009)

Αντικρούονται λεπτομερώς οι ανακρίβειες του δημοσιογράφου, σχετικά με τη μεθοδολογία της εταιρείας και την έννοια της εκτίμησης εκλογικής επιρροής, καθώς και τη διαφορά Ευρωεκλογών/Βουλευτικών εκλογών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι περίληψη της απάντησης εστάλη στην εφημερίδα, αλλά δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, λόγω χώρου (σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία). Κυρίως, όμως, δεν υπήρξε ποτέ έως σήμερα αντίκρουση της επιχειρηματολογίας από τον ίδιο τον δημοσιογράφο.

ΤΕΚΜΗΡΙΟ 4

Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στην Κατερίνα Ακριβοπούλου και στον Μπάμπη Παπαδημητρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 (10/6/2009), με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη: “Οι… συνωμότες! “

 

Απάντηση για την αμφισβήτηση της έννοιας και της μεθοδολογίας της εκτίμησης εκλογικής επιρροής.

ΤΕΚΜΗΡΙΟ 5

Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στον Φοίβο Καρζή στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 (11/06/2009)

Απάντηση στον Γιάννη Λούλη και στον Γιάννη Πρετεντέρη

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης

 

ΤΕΚΜΗΡΙΟ 6

Η διαδικτυακή ανάλυση των Γιάννη Μαυρή και Γιώργου Συμεωνίδη:

“Περί προφητείας, μαντείας & δημοσκοπήσεων. Είναι δυνατή η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος;” (Ανάρτηση: 8/7/2009)

Εκτενής απάντηση στις επικρίσεις για την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και ερευνητική πρακτική. Μια συνοπτικότερη εκδοχή της δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (5/7/2009).