Φτάνει η παραπληροφόρηση στο όνομα των δημοσκοπήσεων

Ο νόμος 3603/2007 για τις δημοσκοπήσεις πρέπει άμεσα να καταργηθεί

Εκτύπωση | Email | Διάδοση |

Από το περασμένο Σάββατο που τυπικά ισχύει η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, σχεδόν το σύνολο των Μέσων ενημέρωσης παραβιάζει ωμά και συστηματικά την υφιστάμενη ρύθμιση για τις δημοσκοπήσεις, που καθιερώθηκε με τον κακότεχνο και ανελεύθερο Ν.3603/2007.

Έμμεσα ή και άμεσα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρίθουν από τα δήθεν ευρήματα των «μυστικών» δημοσκοπήσεων. Είναι πράγματι υπαρκτές ή ανύπαρκτες αυτές οι δημοσκοπήσεις κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό των κομμάτων; Για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων; Διεθνών οργανισμών; Άλλων κρατών; Μα τότε μπορεί να είναι αξιόπιστες;

Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος νόμος που έχει αλλάξει ήδη δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια! δεν έχει εφαρμοστεί ουσιαστικά ποτέ και δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που επεδίωκε, δηλαδή τη δήθεν προστασία των «ανώριμων» πολιτών. Αντιθέτως, έλυσε –κυριολεκτικά- τα χέρια στην ασύδοτη κομματική και άλλη προπαγάνδα.

Γίνεται όμως φανερό αυτή τη φορά περισσότερο από κάθε άλλη, ότι το ζήτημα της χειραγωγικής χρήσης των δημοσκοπήσεων, δηλαδή της προπαγάνδας με αυτές είναι αμιγώς πολιτικό και δεοντολογικό, δεν λύνεται νομικά ούτε πειθαρχικά. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι θα εμποδίσει έτσι ένα μέσο ενημέρωσης, ή έναν δημοσιογράφο που θέλει να κάνει προπαγάνδα με εργαλείο τις δημοσκοπήσεις;

Ο σεβασμός της ενημέρωσης και η υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών στην πληροφόρηση εναπόκειται πάντα στην ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων. Και τα δύο, σήμερα, πλήττονται βάναυσα.