Προχειρότητες και ανακρίβειες ενός επικοινωνιολόγου

Απάντηση στον Σπύρο Ριζόπουλο

Εκτύπωση | Email | Διάδοση |

Την επαύριο των εκλογών (18/06/2012), ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος, στο σχόλιό του με τίτλο: «Αν είναι έτσι, γίνομαι κι εγώ δημοσκόπος!» (http://www.spirosrizopoulos.com/news/an-einai-etsi-ginomai-k-egw-dimoskopos/), αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Public Issue και σε εμένα προσωπικά. Του απαντώ σε ό,τι με αφορά:

1. Ο Σ.Ριζόπουλος, γράφοντας για το κοινό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών, αναφέρει: «Την ίδια ώρα, δηλαδή στις 7 το απόγευμα, μικρότερο τηλεοπτικό κανάλι, ο ΣΚΑΙ, παρουσίαζε δικό του exit poll της Public Issue. Αυτό έδινε προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 31%, ενώ ακολουθούσε  η ΝΔ με 30%.  Επίσης το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 15% και στη Βουλή έμπαινε η Δημιουργία Ξανά με 3%. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη στην πραγματικότητα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Public Issue δεν έκανε exit poll! Η εκτίμηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή των εκλογών, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, αφορούσε την τελευταία αδημοσίευτη έρευνα που διεξήγαγε η Public Issue κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, στο χρονικό διάστημα (11-14 Ιουνίου) και ΟΧΙ σε exit poll. Ο τίτλος της σχετικής κάρτας που παρουσιάσθηκε στην τηλεόραση είναι σαφέστατος και αναφέρει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αν μπορώ να κατανοήσω την σύγχυση του τηλεοπτικού κοινού που το βράδυ των εκλογών πιστεύει ότι όλοι οι αριθμοί που βλέπει στην τηλεόραση «είναι exit poll» δεν μπορώ να δεχθώ ότι ισχύει το ίδιο και για έναν επαγγελματία της επικοινωνίας.

Αλλά δεν φτάνει αυτό. Ο Σ.Ριζόπουλος παρουσιάζει εντελώς στρεβλά την εκτίμηση της Public Issue, επιλέγοντας εντελώς αυθαίρετα να αναφέρει μόνο τα άνω όρια της εκτίμησης που δόθηκε (!!). Εμφανίζει δηλαδή ως εκτίμηση της PI για τον ΣΥΡΙΖΑ το 31%, αντί του ορθού 25%-31%, για την ΝΔ το 30%, αντί του ορθού 25%-30%, για το ΠΑΣΟΚ 15%, αντί του ορθού 11-15% και για τη Δημιουργία Ξανά, το 3%, αντί του ορθού 1-3%. Ειδικά μάλιστα για το τελευταίο, θα πρέπει να ειπωθεί, ότι η εκτίμηση της εταιρείας, που τονίσθηκε εξ’αρχής ήταν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η ΔΗΞΑΝ να μείνει εκτός Βουλής. Δεν ξέρω που έμαθε αυτόν τον τρόπο παρουσίασης του διαστήματος εμπιστοσύνης μιας εκτίμησης, πάντως ένα είναι σίγουρο: Ότι στην Αμερική όπου εθήτευσε σίγουρα δεν συνηθίζεται.

2. Ωστόσο, το κορυφαίο δείγμα προχειρότητας του ΣΡ είναι το επόμενο. «Συνέβη όμως η Public Issue του Γιάννη  Μαυρή να επιμένει ως το τέλος για ‘πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ’. Χθες Κυριακή,  (http://www.kourdistoportocali.com/articles/12010.htm) ο Γιάννης Μαυρής έγραφε: ‘Κατά τα φαινόμενα, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα λειτουργήσουν ως συνέχεια και εδραίωση (follow-up) της δυναμικής των εκλογών του Μαΐου(…)».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το άρθρο μου, που ο ΣΡ ανακάλυψε «χθες», δηλαδή στις 17 Ιουνίου, την ημέρα των εκλογών, στην ιστοσελίδα «κουρδιστό πορτοκάλι», στην πραγματικότητα είχε  δημοσιευθεί …μόλις δύο εβδομάδες πριν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (3/6/12 –  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_03/06/2012_484380), αλλά και αυθημερόν τόσο στην εταιρική (http://www.publicissue.gr/2032/provadisma_syriza/) όσο και στην προσωπική μου ιστοσελίδα (http://www.mavris.gr/3180/provadisma-syriza-dynamiki-aristeras/). Επομένως, ο ΣΡ παραπλανεί τους αναγνώστες του παρουσιάζοντάς με να αρθρογραφώ υπέρ της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, ανήμερα των εκλογών(!), παρασύροντας έτσι και τους υπολοίπους δημοσκόπους στην εκτίμηση τους!

Γνωρίζοντας προσωπικά τον ΣΡ, θέλω να πιστεύω ότι όσα εσφαλμένα και ανακριβή έγραψε οφείλονται μόνον σε βιασύνη και προχειρότητα. Επειδή ο Σπύρος Ριζόπουλος γνωρίζει όντως πρόσωπα και πράγματα στο χώρο των δημοσκοπήσεων, θα περιμένω τουλάχιστον μια συγγνώμη.