Η πολιτική αντιπαράθεση για τις Δημοσκοπήσεις στις εκλογές του 2012 (Αφιέρωμα)

Εκτύπωση | Email | Διάδοση |

Την άνοιξη του 2012, κάτω από την αυξανόμενη πίεση της κοινής γνώμης και το σοβαρό ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κοινωνικών αντιδράσεων, ο Λ.Παπαδήμος ζήτησε, στις 10/4/2012, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαϊου.

Με βάση το ιστορικό προηγούμενο της  προπαγανδιστικής χρήσης των δημοσκοπήσεων στις ελληνικές εκλογές, θα ήταν αφελές να μην περιμένει κανείς την επανάληψή της  και αυτή τη φορά. Πόσo μάλλον που οι εκλογές, δύο χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, αποκτούσαν πρωτόγνωρη πολιτική σημασία και δημιουργούσαν πρωτοφανή ανησυχία στο εγχώριο πολιτικό σύστημα και τους διεθνείς συμμάχους του.

Την άνοιξη του 2012, η προπαγάνδα των κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης επικεντρώθηκε στην άμβλυνση των εντυπώσεων από τη διαφαινόμενη κατάρρευση του μεταπολιτευτικού δικαμματισμού και τον εντυπωσιακό κατακερματισμό της ψήφου, που καταγραφόταν ήδη σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Έγινε συστηματική (αλλά αναποτελεσματική) απόπειρα να καλλιεργηθεί η πεποίθηση, ότι ο δικομματισμός "καλά κρατεί" και ότι τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), θα κατορθώσουν εντέλει να διασωθούν. Φαίνεται αρκετά πιθανό, ότι αυτή η απολύτως εσφαλμένη  εκτίμηση δεν άφησε ανεπηρέαστα ούτε τα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Οι αστοχίες των προεκλογικών δημοσκοπήσεων του Απριλίου-Μαϊου 2012

Είναι εντυπωσιακό, πόσο πολύ υπερεκτιμήθηκε ο Δικομματισμός στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις των πρώτων εκλογών του 2012. Ενώ τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) συγκέντρωσαν το μοναδικό στην ελληνική εκλογική ιστορία ποσοστό 32%! υπήρξαν εκτιμήσεις, που το υπολόγισαν μέχρι και 13 μονάδες επιπλέον, σχεδόν 45%,  αποπροσανατολίζοντας βεβαίως παντελώς και τους φορείς λήψης των αποφάσεων.

Ενδεικτικά, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ, την Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, μόλις 15 ημέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου, εκτιμούσε ότι η επόμενη Βουλή θα ήταν 10κομματική, το ποσοστό της ΝΔ 25,5 (το τελικό αποτέλεσμα ήταν 18,9), το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ 19,1 (έναντι 13,2) και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ 9,1 (έναντι πραγματικού 16,8)! Μάλιστα, με βάση τη δημοσκόπηση, ο συντάκτης "εκτιμούσε" ότι τα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα σχημάτιζαν "άνετη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού προβλεπόταν ότι θα συγκέντρωναν 170 έδρες, αντί για…149 που έλαβαν τελικά.

Ωστόσο, η πολιτική και εκλογική πόλωση που προκλήθηκε από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, επέτρεψε να "ξεχαστεί" η ακραία χειραγωγική χρήση των προεκλογικών δημοσκοπήσεων του Μαίου.  Η δε 15νθήμερη απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που χαρακτηρίσθηκε από τη μεγαλύτερη έως σήμερα διακύμανση του κομματικού συσχετισμού, μεταξύ Μαίου και Ιουνίου 2012, συσκότισε ακόμη περισσότερο την πραγματικότητα και επέτρεψε στην επίσημη προπαγάνδα των Μέσων Ενημέρωσης να επιβάλλει το "αφήγημά" της.

Τα σημαντικότερα τεκμήρια της αντιπαράθεσης για τις δημοσκοπήσεις στις εκλογές του 2012, παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά

1

Η νέα αριθμητική της διαδοχής. Πως το 3,5% μετατρέπεται σε 22%

Αυθαίρετη ερμηνεία των δημοσκοπήσεων, από τον παραταξιακό Τύπο του ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου (Μάρτιος 2012), με σκοπό να δημιουργούν θετικές εντυπώσεις (ΤΑ ΝΕΑ 19/3/2012).

 2

Η… προαναγγελία του "θανάτου των δημοσκόπων" (!), από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην εκπομπή της Έλλης Στάη στην ΝΕΤ (27/3/2012)

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προβλέπει στην εκπομπή της Έλλης Στάη στην ΝΕΤ, ότι οι εκλογές του Μαΐου, θα αποτελέσουν… τον τάφο πολλών δημοσκόπων, διότι οι εκτιμήσεις τους θα "διαψευστούν". Και τούτο, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών που έδιναν κάποιες δημοσκοπήσεις στα κόμματα του δικομματισμού.

AVRA_NET_27-03-2012

3

Συνέντευξη στο Ρ/Σ σταθμό ΣΚΑΪ. Εκπομπή “Σημείο Αιχμής”, με τη Σία Κοσιώνη (9/4/2012)

Για τις επερχόμενες εκλογές, τον κατακερματισμό και τις δημοσκοπήσεις

 

4

Η επιχείρηση "διάσωσης" του δικομματισμού (Απρίλιος 2012)

Πως η -ιστορικών διαστάσεων- κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (έλαβαν αθροιστικά μόλις 32%) εμφανίζεται ως…"αντοχή του δικομματισμού"! και… "άνετη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία 170 εδρών!

2.B2012-M_TANEA_20042012

Το ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση, με υψηλά ποσοστά! Ωστόσο, στην κάλπη πήρε μόλις 13,2%

 

1.ETHNOS_MEGA_20042012

5

Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, 2004 – 2012. Στις Συμπληγάδες των κομμάτων και της προπαγάνδας: Ένας απολογισμός των Γ.Μαυρή & Γ.Συμεωνίδη, με αφορμή το 100ο κύμα της έρευνας (Απρίλιος 2012)

Ολοκληρωμένη απάντηση στις επικρίσεις κατά της εταιρείας και ιστορική τεκμηρίωση της προπαγανδιστικής χρήσης των Δημοσκοπήσεων μετά το 2004.

Η επιστημονική και δημοσιογραφική καθιέρωση του ΠΒ κάθε άλλο παρά ανώδυνη υπήρξε, το αντίθετο. Εξαρχής, βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο δημοσιογραφικών επικρίσεων και πολιτικών επιθέσεων, που στόχο είχαν την απαξίωση και την αποδόμηση τόσο του εργαλείου, όσο και της ίδιας της εταιρείας. Η εξήγηση θα πρέπει να αναζητηθεί λιγότερο στην υφιστάμενο οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών του κλάδου και περισσότερο στην άμεση εμπλοκή των δημοσκοπήσεων (και δημοσκόπων) στον κομματικό και πολιτικό ανταγωνισμό και τον πόλεμο της προπαγάνδας.  «Πηγή του κακού» αποτέλεσε η αφετηριακή επιλογή της εταιρείας, η οποία έχει τηρηθεί απαρέγκλητα μέχρι σήμερα, να μην επιτρέψει την χειραγωγική χρήση των ερευνών της. Ας σημειωθεί, παρενθετικά, ότι αν και προϋπήρχε, η ανοικτά χειραγωγική χρήση των δημοσκοπήσεων, άνθησε κυρίως στην περίοδο διακυβέρνησης Κ.Σημίτη και έφθασε στο απόγειό της το 2004.

 6

Φτάνει η παραπληροφόρηση στο όνομα των δημοσκοπήσεων. Ο νόμος 3603/2007 για τις δημοσκοπήσεις πρέπει άμεσα να καταργηθεί (10/6/2012)

Παρέμβαση για την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012

 7

Προχειρότητες και ανακρίβειες ενός επικοινωνιολόγου. Απάντηση στον Σπύρο Ριζόπουλο (25/6/2012)

Απάντηση σε ανυπόστατη κατηγορία για το…exit poll της εταιρείας. Ως γνωστόν, η Public Issue λόγω των προβλημάτων που έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει η μέθοδος της δημοσκόπησης εξόδου, έχει σταματήσει τη διενέργειά τους από το 2007 !

 8

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012. O απολογισμός της Public Issue (Σεπτέμβριος 2012)

Η ολοκληρωμένη ανάλυση της Public Issue για τη δυναμική των εκλογών του 2012, καθώς και το ρόλο που έπαιξε  η προπαγάνδα και, κυρίως, η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων στη συσκότιση της πραγματικότητας.

 9

Για γέλια… και για κλάματα. Απάντηση στον Γ.Πρετεντέρη (17/9/2013)

Ανθολόγιο των "προβλέψεων" του γνωστού δημοσιογράφου για τις εκλογές του 2012 και (αναπάντητη για άλλη μια φορά) απάντηση για τις κατά συρροήν ανυπόστατες  επικρίσεις του κατά της εταιρείας.

 10

Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η προπαγάνδα για τις εκλογές του 2012 (29/1/2014)

Απάντηση στην επαναλαμβανόμενη διαστρέβλωση της εκτίμησης της εταιρείας, τον Ιούνιο του 2012.