Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στον Μπάμπη Παπαδημητρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3: Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί ότι το βασικό ζήτημα είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής

Εκτύπωση | Email | Διάδοση |

Συνέντευξη

στον Ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM

στον Μπάμπη Παπαδημητρίου

ΔΗΜ.: Να θυμηθούμε ποια είναι η εξέλιξη της κοινής γνώμης σε ζητήματα που αφορούν τα μεγάλα θέματα που συζητιούνται αυτές τις μέρες, την διαφθορά, την διαπλοκή, τον περιορισμό της και βεβαίως από εκεί και πέρα είναι και τα πρακτικά όπως ο νόμος που έχει ψηφιστεί για τα θέματα των σχέσεων μεταξύ εκείνων που κατέχουν Μ.Μ.Ε. και ταυτοχρόνως εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στις δημόσιες προμήθειες. Πως εξελίχθηκε η κοινή γνώμη,τι ζητάει; Τι θέλει; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της στα ζητήματα αυτά της διαφθοράς και της διαπλοκής;

ΜΑΥΡ.: Σε όλες τις μετρήσεις που έχουμε κάνει από το Φθινόπωρο, στην ουσία που ξεκίνησε η νέα περίοδος της διακυβέρνησης, μετά την ολυμπιακή εφορία, σε όλα λοιπόν αυτά τα θέματα που αφορούν, είτε την διαφάνεια στο δημόσιο βίο, είτε το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής υπήρξε εξαρχής μία πολύ διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία που αποδέχεται αυτές τις πρωτοβουλίες και συμφωνεί με το να ανοίξουν αυτά τα θέματα. Καταρχήν υπάρχει μια καθολική αποδοχή στις εκτιμήσεις του εκλογικού σώματος, έχει περάσει αυτό στο σύνολο του εκλογικού σώματος, δηλαδή και το θέμα της διαφθοράς στη δημόσια ζωή της χώρας”, θεωρείται ήδη από τον Νοέμβριο -στις μετρήσεις που είχαμε κάνει στο βαρόμετρο – ότι υπήρχε μια συμφωνία ότι είναι πολύ μεγάλη η διαφθορά που υπάρχει στην χώρα, ότι έχει αυξηθεί σε σχέση με παλιότερα, ότι ακόμα και σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. είναι μεγαλύτερη η διαφθορά που υπάρχει στην Ελλάδα. Και βεβαίως η σημασία αυτού του θέματος για τους πολίτες είναι αρκετά μεγάλη, είναι κάτι που ενδιαφέρει όλους.
Να θυμίσω επίσης ότι στο τελευταίο βαρόμετρο του Φεβρουάριου βεβαίως μετά την κρίση στην εκκλησία και τις αποκαλύψεις που υπήρξαν και στην δικαιοσύνη ότι στις ερωτήσεις που είχαμε σχετικά με τα επαγγέλματα είχε καταγραφεί μια εξαιρετικά ζοφερή εικόνα για τα περισσότερα επαγγέλματα στα οποία οι πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό διεφθαρμένων. Από εκεί και πέρα στο θέμα της διαπλοκής επίσης υπήρξε μία συναίνεση θα έλεγα της κοινής γνώμης, μια κοινή διαπίστωση της τάξης του 90% ότι υπάρχει θέμα διαπλοκής στην χώρα και βεβαίως αυτό ήδη από τον Δεκέμβρη που είχαμε μετρήσει στο βαρόμετρο υπήρχε αυτή η εικόνα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο θέμα αυτό. Υπήρχε επίσης μια σαφέστατη υποστήριξη στο να αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα της διαπλοκής και όχι αργότερα. Τον Νοέμβριο στο βαρόμετρο του ΣΚΑΪ η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα του ελέγχου των εξοπλιστικών αγορών, είχε βρει υποστήριξη της τάξης του 75%. Στο θέμα της απογραφής υπήρχε επίσης υποστήριξη και για το θέμα της ανάγκης της απόφασης για την απογραφή, θεωρήθηκε σωστή η απογραφή, 63% είχε καταγράψει τότε το βαρόμετρο, αλλά και η ίδια η παρουσίαση των στοιχείων στην Ε.Ε. τότε θεωρήθηκε σωστή».

ΔΗΜ.: Γενικότερα η κοινή γνώμη ήθελε μία αυστηρότητα και να χτυπηθούν όλα αυτά τα φαινόμενα.

ΜΑΥΡ.: Ακριβώς. Το ενδιαφέρον που μπορούμε να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας από τις μετρήσεις του ΣΚΑΪ είναι οι ερωτήσεις σχετικά με το βασικό μέτοχο. Υπάρχουν δύο ζητήματα που είναι σήμερα στην επικαιρότητα. Στην ερώτηση που βάλαμε τον Ιανουάριο στο βαρόμετρο, δηλαδή αν πιστεύετε ότι η προστασία των επιχειρήσεων και της ελεύθερης αγοράς είναι πιο σημαντικό για την χώρα ή η καταπολέμηση της διαπλοκής. Και εκεί νομίζω ότι υπήρξε μια απάντηση εδώ και δυο μήνες αρκετά καθαρή. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί ότι το βασικό είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής και όχι η προστασία των επιχειρήσεων και της ελεύθερης αγοράς. Ήταν 53% νομίζω το στοιχείο τότε. Αυτό αποκτά μια επικαιρότητα και σε σχέση με την συζήτηση που γίνεται σήμερα ως προς τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την κρίση στην εκκλησία και στην δικαιοσύνη θεωρώ ότι αυτές οι τάσεις θα έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Δεν μπορώ να δω μια αλλαγή ή μια υποβάθμιση αυτής της κοινωνικής υποστήριξης.

Παρουσιάστηκε στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 (23/03/2005) στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Η συνέντευξη σε pdf