Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στην εφημερίδα “Η ΕΠΟΧΗ” (20/11/2011)
Το εκλογικό σώμα έτοιμο ν' αποδοκιμάσει το δικομματισμό

Συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ στην Ιωάννα Δρόσου Κοινωνικό αίτημα οι πρόωρες εκλογές Η νέα κυβέρνηση έχει την αποδοχή της κοινής γνώμης; Μπορεί η τοποθέτηση του νέου πρωθυπουργού να δημιούργησε ευφορία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, αλλά πιστεύω ότι δεν δικαιολογείται αυτή η αισιοδοξία, διότι η αποδοχή της στην πραγματικότητα…

Details

Η νέα κυβέρνηση του κοινοβουλίου

Η δεύτερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση συνεργασίας, συγκεντρώνοντας 255 ψήφους, υπερέβη σημαντικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της πρώτης, υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, η οποία το 1989 είχε λάβει 174 ψήφους. Ο αριθμός είναι πράγματι μεγάλος, αν σκεφτεί κανείς ότι -εξαιρώντας την οικουμενική κυβέρνηση του Ξ.Ζολώτα – η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που υπήρξε στη Μεταπολίτευση, εκείνη της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης της ΝΔ το 1974, υπό τον Κ.Καραμανλή, μεταφράσθηκε σε 219 έδρες.

Details

Οι πολλαπλές επιπτώσεις της κυβερνητικής αλλαγής

Χωρίς αμφιβολία, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον κ. Παπαδήμο επιταχύνεται η διαδικασία αποδόμησης/μετασχηματισμού του εγχώριου κομματικού συστήματος.

Details

Το Δημοψήφισμα του Γ.Παπανδρέου και η κοινή γνώμη

Η πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου να εξαγγείλει το βράδυ της Δευτέρας 31/10/11 τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης.

Details

Τα τρία κόμματα του ΠΑΣΟΚ
Η κοινή γνώμη απέναντι στην διαχρονική μεταμόρφωση του κυβερνώντος κόμματος

Η επέτειος των τριάντα χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας (18/10/1981) βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στο χειρότερο σημείο της μεταπολιτευτικής του ιστορίας.

Details

Oι αντιφατικές στάσεις των Ελλήνων απέναντι στο Ευρώ

Με αντιφατικό τρόπο φαίνεται να εξελίσσονται οι στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην κρίση και το Ευρώ το τελευταίο τετράμηνο: Εντεινόμενη ιδεολογική σύγχυση, με πάντοτε κυρίαρχο το συναίσθημα της οργής, απαισιοδοξία για το μέλλον της ευρωζώνης, αυξανόμενος φόβος για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Από την άλλη πλευρά, ελαφρώς μικρότερη ανησυχία για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας και, ταυτοχρόνως, ενίσχυση της προσκόλλησης στο ευρώ.

Details