Άνοδος και Πτώση. Η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΤΕΤΡΑΔΙΑ, τεύχος 66-67, Φθινόπωρο-Χειμώνας 2016-17

1.Ιανουάριος 2015: Ιστορική πολιτική ανατροπή

2.Η σημασία του δημοψηφίσματος της 5/7/2015  για την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ

3.Εμβάθυνση της κοινωνικής πόλωσης: Η εκλογική – κοινωνική γεωγραφία του δημοψηφίσματος

4.«Δημοκρατική στιγμή»

5.Η ανατροπής της ανατροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το Δημοψήφισμα

6.Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου: Συνέχεια και ασυνέχεια στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ

7.Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015

8.Από την «κομματικοποίηση» στην «απο-πολιτικοποίηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κομματικό σύστημα στην εποχή της μεταδημοκρατίας. Υπάρχει μέλλον;

Details

Το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015
"δημοκρατική στιγμή" (ή) (και) κύκνειο άσμα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας;

Στο ελληνικό δημοψήφισμα της 5/7/2015, η συντριπτική απόρριψη (61,3%, έναντι 38,7%) της προωθούμενης από το Eurogroup μνημονιακής συμφωνίας για την Ελλάδα, όπως και στο πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα, η ιστορικής πολιτικής σημασίας απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (51,9%-48,1%), δεν αποτελούν μεμονωμένα «ατυχήματα». Έρχονται να προστεθούν στην αλληλουχία των δημοψηφισμάτων εκείνων, στα οποία οι πολιτικές πρωτοβουλίες και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποδοκιμάστηκαν από τη λαϊκή ψήφο: Ηνωμένο Βασίλειο (2016), Ελλάδα (2015), Ιρλανδία (2001 και 2008), Ολλανδία (2005), Γαλλία (2005) Σουηδία (2003), Δανία (2000, 1992). Η απόρριψη, μέσω δημοψηφισμάτων, της πολιτικής των κυρίαρχων ελίτ αποτελεί τη νέα μορφή με την οποία εκδηλώνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια εντός της ΕΕ.

Details

Κυπριακές βουλευτικές εκλογές 2016: Κλείνει ο βιοϊστορικός κύκλος των κομμάτων
Συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (29/5/2016). Τη συνέντευξη πήρε ο Φρίξος Δαλίτης

Γιάννης Μαυρής: Κλείνει ο βιοϊστορικός κύκλος των κομμάτων   Λευκωσία: Οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δημιούργησαν νέα δεδομένα στο κομματικό σκηνικό της Κύπρου. Μεγάλο ποσοστό αποχής, μετακινήσεις ψηφοφόρων, απώλειες για τα παραδοσιακά κόμματα, νέα κόμματα στη Βουλή, ανάμεσα στα οποία και το ΕΛΑΜ. Οι πρώτες τοπικές εκλογές μετά την εφαρμογή του Μνημονίου έστειλαν πολλά…

Details

Δημοσκοπήσεις και πρόβλεψη των εκλογών στην Ελλάδα
2004-2015

Το βιβλίο των Γιάννη Μαυρή και Γιώργου Συμεωνίδη καλύπτει τρία διακριτά, πλην όμως άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, αντικείμενα: Πρώτο, τις θεωρητικές αφετηρίες και τη μεθοδολογία της πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος, με χρήση πολιτικών δημοσκοπήσεων. Δεύτερο, τη διαχρονική παρακολούθηση και ανάλυση της πολιτικής σκηνής και των εκλογικών τάσεων του κομματικού συστήματος της ύστερης Μεταπολίτευσης. Τρίτο, το συγκρουσιακό περιβάλλον και τις συνεχείς πολιτικές αντιπαραθέσεις, που είναι αδιαχώριστες από την εισαγωγή, την καθιέρωση της χρήσης και τη θεσμική ενσωμάτωση των δημοσκοπήσεων στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Details