Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

Απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο

Εκτύπωση | Email | Διάδοση |

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ.Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε με δηλώσεις της στους Ρ/Σ ΣΚΑΪ και REAL FM, χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Public Issue, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, που φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται της ΝΔ, με διαφορά έντεκα μονάδων. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κυβερνητικός εκπρόσωπος εμπλέκεται σε ευθεία επίθεση κατά των δημοσκοπήσεων.

Στην προεκλογική περίοδο του 2004, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, έφθασε στο σημείο να καταγγείλει την τηλεφωνική μέθοδο καταμέτρησης της πρόθεσης ψήφου, που είχε χρησιμοποιήσει συστηματικά η Public Issue, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως «επιστημονικά επισφαλή και πολιτικά αναξιόπιστη»(!). Και τούτο, λόγω της «επίδρασης» που θεωρήθηκε ότι είχε, στο πολιτικό κλίμα, το αποτέλεσμα των δημοσιοποιημένων ερευνών της, δηλαδή η μεγάλη και μη-αντιστρέψιμη διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνητική προπαγάνδα για «ντέρμπυ» και «μικρή διαφορά» έπεσε στο κενό, γιατί όπως είναι γνωστό, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 5% διαφορά, όπως έδινε η εταιρεία (περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://www.mavris.gr/791/polls-2004-attack/).

Αλλά και στις Βουλευτικές του 2007, η Public Issue είχε δεχθεί πάλι πολιτικές επιθέσεις, διότι τα αποτελέσματα της εκτίμησής της οδηγούσαν στο συμπέρασμα, ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούσαν οι υπόλοιπες εταιρείες. Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Ραγκούσης, αμφισβήτησε για άλλη μία φορά την αξιοπιστία της εταιρείας (16-9-2007), καλώντας την μάλιστα «να λογοδοτήσει την επαύριον των εκλογών στον ελληνικό λαό»(!). Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα του 2007, όπως, άλλωστε, και αυτό του 2004, αποτέλεσε πλήρη δικαίωση της μεθοδολογίας και των προβλέψεων της εταιρείας (περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://www.mavris.gr/916/polls-2007-attack/).

Έξι δημοσκοπήσεις δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα. Εξ αυτών, 3 δίνουν διαφορά στη διευκρινισμένη ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ 5 μονάδες και μια 8 μονάδες. Η κ.Βούλτεψη φαίνεται ότι ερμηνεύει ως «μικρές» τις διαφορές των 5 και των 8 μονάδων, αλλά «ενοχλείται» και στοχοποιεί «απολύτως» επιλεκτικά μόνον την έρευνα της Public Issue.

Πρόκειται για ένα γνωστό σύμπτωμα της παθογένειας του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Όπως οι δημοσκοπήσεις δεν «συμφέρουν», τότε τις αμφιβητούν και μάλιστα «απολύτως» (!)

Δημοσιεύθηκε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (1/10/2014)